Gastblog Camilla

Gepubliceerd op 15 november 2021 om 22:21

Hi,

Mijn naam is Camilla (32) en ik ben de trotse mama van Hayven (3). Helaas is bij mij PCOS geconstateerd waardoor de kans op een spontane zwangerschap minimaal is. Ik raakte in 2017 met behulp van het ziekenhuis zwanger van mijn zoontje en inmiddels besloten mijn lieve vriend en ik begin 2021 dat een tweede kindje heel welkom is. Helaas is er dus zonder hulp maar een zeer kleine kans dat dit spontaan zal gebeuren en belanden wij volgende maand weer in de zogeheten medische mallemolen.

 

Vooralsnog laten we geen ronde onbenut want een kleine kans is uiteraard ook een kans. Ik gebruik hiervoor ovulatietesten in combinatie met de temperatuurmethode. En over dit eerste wil ik jullie graag wat meer vertellen.

Ovulatietesten zijn eigenlijk dé uitkomst als je graag zwanger wil worden. Net als bij een zwangerschapstest verschijnen er twee streepjes op de test of blijft deze negatief. Nu is het zo dat het grote verschil tussen een zwangerschapstest en ovulatietest ligt bij de donkerte van het streepje. Waar je bij een zwangerschapstest al bij een licht streepje positief kan testen, geldt dit niet voor een ovulatietest. Het streepje moet namelijk even donker en dik zijn als het controlestreepje. Bij een tuurstreepje of een licht lijntje is de ovulatietest dus negatief.

Een ovulatietest meet het LH hormoon oftewel het luteïniserend hormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat je eisprong gestimuleerd wordt en je eierstokken de eicel loslaten. Vaak heb je dit hormoon gedurende je gehele cyclus in lagere mate in je lichaam. In je cyclus zal je rond twee dagen voor je eisprong zo'n 24 tot 48 uur je LH piek hebben en dit hormoon dus ook kunnen waarnemen met een ovulatietest. Vaak vind deze piek plaats rond dag 13/14 indien je een regelmatige cyclus hebt van circa 28 dagen. Na deze piek zal je eisprong zoals gezegd plaatsvinden en kan de eicel dus bevrucht worden, de eicel kan tot ongeveer 12 uur na de sprong bevrucht worden .Ideaal dus om te testen wanneer je het meest vruchtbaar bent en met je partner kan gaan babydansen.

Helaas ben ik niet gezegend met een regelmatige cyclus vanwege mijn PCOS. Mijn cyclussen schommelen al jaren tussen de 31 tot wel 180 dagen! En het is echt om moedeloos van te worden want je hebt er totaal geen grip op.

Zoals je kan begrijpen is het met PCOS dus erg lastig om je vruchtbare dagen te vinden d.m.v. ovulatietesten omdat deze eigenlijk nooit op dezelfde dag plaatsvindt. Ik test mij dus een ongeluk! Gelukkig zijn er betrouwbare ovulatietesten te koop bij de action (Lifecare 5 stuks voor €2.49). Er gaan bij mij gemiddeld een stuk of 10-15, en soms wel meer, ovulatietesten per cyclus doorheen.

Omdat ik over de jaren heen, zo bekend ben geraakt met hoe mijn lichaam en gesteldheid veranderd als ik richting mijn ovulatie ga, weet ik gelukkig vaak wanneer deze eraan zit te komen en start ik dan met testen. Soms is het gelijk een vette knaller van een test, vaak moet ik nog even doortesten tot deze oplopen tot een knaller. Om er zeker van te zijn dat ik mijn LH piek heb gevonden, doe ik dan ook nog een digitale clearblue test. De clearblue test die ik gebruik, geeft je twee meest vruchtbare dagen aan d.m.v. een smiley. Als deze negatief is dan verschijnt er een leeg rondje op de test. Deze testen zijn best prijzig (€19,99 voor 10 stuks) en ik gebruik deze dan ook echt alleen om zeker te zijn van de streepjestest, omdat deze soms niet helemaal duidelijk zijn.

Tsja, zwanger worden met PCOS of een andere aandoening die je vruchtbaarheid verminderd gaat niet over rozen maar over testen, testen en nog eens testen...
We testen heel wat af.
Mensen zeggen mij vaak, je bent er teveel mee bezig of ik zou dat niet kunnen met die testen dan is er niets spontaans meer aan, en natuurlijk, dit is zeker waar echter is het voor iemand met een verminderde vruchtbaarheid DE enige kans. Bij een gemiste kans is het namelijk zomaar mogelijk dat je volgende kansje pas twee of drie maanden later zal zijn en zeg nou zelf, bij het besluit om graag een kindje te willen, wens je dit natuurlijk gewoon het liefst gelijk en niet over een paar maanden.

Wil je graag zwanger worden? dan zou ik zeggen probeer het eens! Het is tevens een goede manier om inzicht te krijgen in je cyclus. Wellicht ovuleer je juist wel eerder of later dan je altijd dacht en kunnen deze testen er zomaar voor zorgen dat jullie timing wel perfect is met een mooie zwangerschap tot gevolg!
Ik heb vandaag op cyclus dag 30  en een stuk of 30 ovulatietesten verder, een positieve ovulatietest in handen! YES YES YES, Dus vriendlief en ik gaan het gezellig maken!

 

Liefs Camilla 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.