Blog 7 # stap 1 ovulatie- inductie Letrozole

Gepubliceerd op 24 juni 2021 om 09:32

Daar gaan we dan. In oktober startte ik voor de eerste maand met Letrozol (hormoonpilletjes). Met volle moed stapten wij dit traject in. 

Ik slikte van dag 3 tot dag 7 van mijn cyclus de hormoonpilletjes, dus in totaal 5 dagen lang. Ik ben gestart met de laagste dosis om te kijken wat dat met mijn lichaam gaat doen. 

 

Bij het ophalen van de Letrozol, waarschuwden ze mij bij de apotheek voor de bijsluiter. De medicijnen zijn namelijk ook voor borstkankerpatiënten bedoelt. Ik besloot daarom de bijsluiter niet te lezen. De bijwerkingen in de bijsluiters zijn altijd zo heftig dat ik het gevoel heb dat je dan jezelf die klachten aanpraat. Als je begrijpt wat ik bedoel. Na een paar dagen zat het me toch niet lekker. Ik had overal last van; misselijk, hoofdpijn, duizelig, een down gevoel, moe en heel erg last van mijn hormonen. Daarom ben ik toch maar de bijsluiter gaan lezen en het waren gelukkig herkenbare bijwerkingen. Ik hoopte maar dat mijn lichaam aan de medicatie moest wennen en de volgende maanden minder heftig zouden zijn. 

 

Op dag 12 moest ik naar het ziekenhuis voor een echo, dan gaan ze kijken of je follikels (eiblaasjes) hebt en hoe groot ze zijn. Als de eiblaasjes groot genoeg zijn springen deze en dan heb je een eisprong. Door middel van de echo kunnen ze een schatting maken wanneer de eisprong is en of de medicatie werkt. 

 

Ik had bij de eerste echo 2 goede eiblaasjes. De rest van de eiblaasjes die er zaten waren te klein om door te groeien. Dit was positief nieuws. Want teveel goede eiblaasjes kan leiden tot meerlingen, en dit wil je in eerst instantie ook niet. Omdat de eiblaasjes nog te klein waren, moest ik 4 dagen later terug komen voor een nieuwe echo. Bij die echo bleek dat er nog maar één eiblaasjes over was, Maargoed één eiblaasjes is genoeg. De fertiliteitsarts was zeer positief over deze eerste poging met Letrozol. Ze gaf aan wanneer ze dacht dat ongeveer mijn eisprong zou zijn en wenste mij veel succes. 

 

Ongeveer een week later moest ik bloed laten prikken. Met dit onderzoek kunnen ze zien of ik ook daadwerkelijk een eisprong heb gehad, dit was het geval. De conclusie was dat deze dosis goed bij mij aanslaat en ik vanaf toen 6 maanden aan de slag mocht gaan met deze medicatie zonder op controle te hoeven in het ziekenhuis. 

 

Heel eerlijk gezegd vond ik dit wel jammer, ik vindt de echo’s namelijk fijn, omdat ik dan voor mijn gevoel meer grip heb op mijn cyclus en ik dan zeker weet dat ik goede eiblaasjes heb. 

 

In mijn volgende blog vertel ik meer over de eerste 6 maanden met Letrozol. 

 

Liefs Joan 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.