Blog 9 # afspraak gezondheidsconsulente

Gepubliceerd op 19 augustus 2021 om 09:41

Ruim een half jaar geleden ben ik me wat meer gaan verdiepen in PCOS. Ik ben gaan googelen, artikelen gaan lezen en podcasts gaan luisteren. Wat ik eigenlijk overal terug hoorde en zag was dat voeding een belangrijke rol kan spelen. Via via kwam ik terecht hij Esther, een gezondheidsconsulente. Ik trok de stoute schoenen aan en maakte een afspraak. Ik was blijkbaar niet de enige die naar een gezondheidsconsulente gaat, want er was een wachtlijst van ruim 3 maanden. Begin maart 2021 kon ik terecht. 

Ik ga het proberen in Jip en Janneke taal uit te leggen. Esther voerde bij mijn een bodyscan en gezondheidstest uit. De bodyscan werkt als volgt: op een scherm zie je een foto van een lichaam met alle organen erin. Esther maakt een keuze aan de hand van mijn klachten wat ze wil checken in mijn lichaam. Vervolgens kan ze per orgaan zien aan de hand van cijfertjes of dit goed of fout is. De scan wordt uitgevoerd door 2 metalen ballen die je vast hebt. 

 

Bij mij kwam uit de bodyscan en voedingstest een aantal punten duidelijk naar voren:

 • Mijn LH is hoog: In de hypofyse in je hersenen wordt LH aangemaakt. Dit hormoon stimuleert de eierstokken om te ovuleren. Alleen bij 40 tot 50% van de vrouwen met PCOS is er continue een verhoogd niveau LH meetbaar. Daardoor zijn bijvoorbeeld ovulatietesten lastig te gebruiken, want ze geven te vroeg (of te laat) een verhoogd LH niveau aan.
 • Chronische stress, hierdoor is mijn oestrogeen hoog. 
 • Cortisol hoog, Hierdoor kun je last krijgen van een grotere eetlust (en meer trek in koolhydraten), snelle veroudering, rusteloosheid en weinig energie. Wat dus ook weer met mijn stress te maken heeft. 
 • Laaggradige ontstekingen te meten bij eierstokken en darmen
 • Intolerantie: melk, yoghurt, kaas en tarwe
 • Ijzer tekort 

 

Mij doel was een regelmatige cyclus krijgen, meer energie en ervoor zorgen dat ik beter in mijn vel ga zitten. Doormiddel van een voedingsschema, lees: heel streng voedingsschema, en supplementen heb ik hier mee aan de slag gegaan. Ik ben gist- en glutenvrij en geen melkproducten meer gaan eten/drinken en zo weinig mogelijk koolhydraten. 

 

Qua supplementen ben ik het volgend gaan slikken. 

 • Probioticum: bevatten goede bacteriën die kunnen helpen een verstoorde darmflora te herstellen. 
 • Maca: Ten eerste is maca een adaptogeen. Dit is misschien wel een van de belangrijkste eigenschappen die maca kan bieden. Een adaptogeen zorgt voor het reguleren van de balans in je lichaam. Dit wilt zeggen dat maca help bij het in balans houden van zowel je bloeddruk, suikerspiegel en je hormoonspiegel.
 • Spirulina: Spirulina bevat mineralen, vitamines en essentiële vetzuren, naast vele andere voedingsstoffen, die bijdragen aan sterke botten en tanden, energie en een boost aan het immuunsysteem geven
 • IJzer: Het is nodig voor rode bloedcellen. Bij bloedarmoede door ijzertekort. De U heeft dan te weinig rode bloedcellen in uw bloed. U kunt last hebben van snel moe voelen en minder kleur in uw gezicht.
 • Vitamine D: vitamine D speelt een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. 

 

Na 2 uur bij Esther te hebben gezeten was mijn hoofd vol met informatie. Ik moest het even laten bezinken. Maar ik kreeg er ook enorm zin in om aan de slag te gaan met voeding/supplementen en de tips die ze me had gegeven. Hopend dat ik zelf ook iets kon doen en niet alleen afhankelijk hoefde te zijn van het ziekenhuis. 

 

De moed zakte me de eerst week wel echt in de schoenen toen ik een rondje supermarkt had gehad. Nooit had ik gekeken naar de ingrediënten van producten. Voor mijn gevoel mocht ik niks meer eten. Ik had het lastig en vroeg me af waarom ik hier in godsnaam aan was begonnen. Met behulp van Esther en mijn moeder heb ik toch ingrediënten/recepten gevonden die ik wel mag en ben ik aan de slag gegaan. 

 

De eerste maand met voeding zat erop en je raadt het nooit: mijn cyclus was die maand 28 dagen! Dit had ik nog nooit gehad. Was het toeval of deed de voeding toch wat met mijn lichaam? Het gaf mij in ieder geval wel de moed om door te zetten. Verder merkte ik dat ik lekkerder in mijn vel zat en meer energie had. Tot nu toe is mijn cyclus daarna één keer wat langer geweest 32 dagen. Ik had die maand Corona, grote kans dat het daar aan lag aangezien je lichaam zich maar op één ding kan focussen.

 

Voor nu ben ik zeer tevreden met het resultaat. Qua voeding doe ik 80/20 anders is het voor mij niet vol te houden. Het is ook niet de bedoeling dat ik weer stress krijg van mijn voedingsschema. 

 

In mijn volgende blog vertel ik meer over accupunctuur. Dit is iets wat ik in mijn zoektocht ook vaak voorbij zag komen. 

 

Liefs Joan 


Reactie plaatsen

Reacties

Stephanie
3 jaar geleden

Wat goed dat je dit deelt, want veel mensen weten niet dat je met voeding veel kunt doen! De dokter stuurt je naar huis met hormonen maar geeft geen advies over voeding. Dat is erg jammer..
Na online onderzoek te hebben gedaan, eet nu ook “anders”.. meer onbewerkt en ik slik vitamines. (Deed ik voorheen nooit). Ook probeer ik regelmatig te wandelen. En mijn cyclus is nu dus ook korter. Toen ik in verwachting wilde raken van mijn zoontje was mijn langste cyclus 68 dagen.
Op dit moment is mijn langste 36 dagen. Dat is al een heel verschil! :-)