Tips & weetjes # zwanger en nu?

Gepubliceerd op 1 februari 2023 om 20:43

Als je zwanger bent, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om je goed voor te bereiden op de komst van je kindje. Wij geven je graag wat tips!

Foliumzuur en Vitamine D

Slik dagelijks foliumzuur (advies t/m 10 weken) en vitamine D.  

 

Moeders voor Moeders

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je je tot en met de elfde week van je zwangerschap aanmelden voor Moeders en Moeders. Vanaf de zesde tot en met de zestiende week van je zwangerschap bevat je urine een grote hoeveelheid van het hCG-hormoon, dit hormoon wordt gebruikt om medicijnen te maken voor de behandeling van minder vruchtbare vrouwen. Via deze organisatie kun je urine afstaan en andere vrouwen helpen om zwanger te worden. 

 

Verloskundige

Maak een afspraak bij de verloskundige voor het eerste bezoek. 

 

Kraamzorg

Kraamzorg is natuurlijk iets wat pas na de bevalling op je pad komt, maar wat je wel zo snel mogelijk moet regelen. 

Zorgverzekering

Het is belangrijk om te controleren of je zorgverzekering de kosten van de bevalling en de verzorging van een baby dekt (kraamzorg) Als dit niet het geval is, kun je overwegen om een aanvullende verzekering af te sluiten. Vergeet ook niet je kraampakket bij je verzekering aan te vragen. 

 

Babydozen

Als je zwanger bent, kan je gratis babydozen en zwangerschapsboxen aanvragen. hierin zitten handige spullen voor jou en je baby. dit zijn de leukste gratis babyboxen en andere gratis babyproducten op een rij;

- Ouders van Nu Zwangerbox en babycadeau

- De blije doos

- Kruitvat zwangerschapsbox 

- Etos baby welkomstpakket

- Babydump 

- Babydoos van Plus 

- Babydoos van Jumbo 

Ja - Gratis romertje van Zeeman

- Nutricia knuffeldoekje 

- Gratis proefdruk bij Kaartje2go

- Kwebbels boekenpakket

- Gratis E-book over zwangerschapskleding

- Download de gratis 24baby app voor nuttige informatie en handige tips

 

Zwangerschapscursussen

Er zijn veel zwangerschapscursussen beschikbaar waaronder cursussen voor bevallen, borstvoeding, babyverzorging en ouderschap. dit kan helpen om je voor te bereiden op de komst van je kindje en om te begrijpen wat je kunt verwachten tijdens de zwangerschap en na de geboorte. Wil je borstvoeding gaan geven, geef je dan vanaf de 24ste week op voor een borstvoedingcursus. 

 

Erkenning

Verdiep je met je partner in de erkenning van je kindje. Indien je niet getrouwd bent, kan je partner jullie ongeboren kindje erkennen bij het gemeentehuis. Je kunt ook alvast nadenken over de achternaam van je kindje. 

 

Zwangerschapsverklaring 

vraag een zwangerschapsverklaring aan bij je verloskundige. deze heb je nodig om je zwangerschapsverlof aan te vragen bij je werkgever. 

 

Werk

Als je werkt, is het belangrijk om met je werkgever te praten over je zwangerschap en hoe dit je werktijden en verantwoordelijkheden zal beïnvloeden. Het is ook belangrijk om te weten hoeveel zwangerschaps- en ouderschapsverlof je hebt, en wat de regels van vergoedingen zijn.

 

Kinderopvang 

Als je weer gaat werken na je zwangerschapsverlof, dan moet je overwegen wat voor opvang je voor je kindje wilt. Dit kan bijvoorbeeld een kinderopvang, een gastouder of familie zijn. Begin zo vroeg mogelijk met het regelen hiervan om teleurstellingen te voorkomen. 

Kinkhoestvaccinatie

Eventueel kun je de 22-weken-prik halen. 

 

Zorgverzekering

In Nederland is het verplicht om een zorgverzekering te hebben. Dat geldt ook voor je baby. Meld je kindje daarom binnen vier maanden na de geboorte aan bij een zorgverzekeraar. Je hoeft geen premie te betalen voor de verzekering van je kindje. 

 

We hebben je de belangrijkste tips gegeven, om je voor te bereiden maar vergeet ook vooral de babykamer niet in orde te maken, het geboortekaartje uit te kiezen en zorg dat je de babyuitzet in huis hebt voor de komst van je kindje. 

 

Over de baby uitzetlijst zal ik in de volgende blog meer vertellen. 

 

Voor nu wensen wij je veel plezier en succes met de voorbereidingen voor de komst van je kindje. 

 

Lief Joan 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.