Tips & weetjes #babyfacts

Gepubliceerd op 16 februari 2021 om 21:56

Zwanger? Gefeliciteerd! Wat weet jij over jullie toekomstige kindje? In deze blog vertel ik 15 dingen over baby’s die jij waarschijnlijk nog niet wist.

1. Wist jij dat een baby 300 botten heeft. Een aantal groeien met de tijd nog aan elkaar vast, zodat er uiteindelijk 206 botten overblijven. 

2. De eerste weken na de geboorte huilt een baby zonder tranen.  Ergens tussen de 3 en 12 weken komt er voldoende traanvocht vrij om de druppels te produceren. 

3. Een baby heeft duizend smaakpapillen.  De smaakpapillen zitten niet alleen op de tong maar aan de hele binnenzijde van de mond. Baby’s zijn hierdoor extra gevoelig voor smaak. Omdat scherpe smaken uitgesproken zijn hebben ze een voorkeur voor milde smaken. Na verloop van de tijd verdwijnen de meeste smaakpapillen, tegen de tijd dat we dertig zijn, hebben we nog maar 250 smaakpapillen over. 

4. Vrijwel alle baby’s worden geboren met blauwe ogen. Deze kleur is niet permanent en kan tot  het eerste levensjaar nog veranderen. 

5. Baby’s kunnen erg slecht zien, alles wat zich verder dan enkele decimeters bevindt, zien ze in een waas. Na ongeveer een jaar zien ze alles ongeveer evengoed als volwassenen. 

6. Het binnenoor is het enige orgaan dat bij de geboorte ‘af’ is. Al halverwege de zwangerschap is het volgroeid. 

7. Baby’s die te vroeg zijn geboren, hebben vaak de hik. Dit komt omdat hun longetjes nog minder ontwikkeld zijn.

8. Baby’s van vijf maanden oud zijn al in staat om de stemming van leeftijdsgenootjes te herkennen. 

9. Zes maanden na de geboorte kunnen baby’s hun eigen naam herkennen in een vloeiend uitgesproken zin. Baby’s breken zinnen op in stukjes om ze beter te kunnen begrijpen.

10. Baby’s hebben tot ze ongeveer een halfjaar oud zijn een zelfbeschermingsmechanisme die hen beschermt tegen verdrinken. Zodra ze in het water vallen gaat hun hart langzamer kloppen en ademen ze een stuk langzamer om te overleven. 

11. Baby’s hebben een reflex dat als je hun handpalm aanraakt, ze automatisch hun vingers sluiten. Dit heet het Palmar reflex. 

12. Baby’s gebruiken de helft van hun glucosevoorraad als brandstof. Het gebrek aan extra brandstof wordt gecompenseerd met slaap. Vandaar dat kindjes zoveel slapen. 

13. Baby’s lachen gemiddeld 200 keer per dag. 

14. De beste ontwikkelde zenuwen van de baby zitten in de mond. Dit verklaart gelijk waarom ze alles in hun mond stoppen. Hierbij voelen ze het beste en kunnen ze het beste de voorwerpen mee ontdekken. 

15. Baby’s worden geboren zonder knieschijven, wel zit er kraakbeen op die plek die zich later ontwikkelt tot knieschijf. 

 

Bron: Quest & me-to-we


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.