Tips & weetjes #Je gezicht, cosmetica & parfum tijdens de zwangerschap

Gepubliceerd op 15 oktober 2021 om 23:46

Je gezicht, cosmetica & parfum tijdens de zwangerschap. 

Wat mag wel en wat mag niet? In deze blog geven we je hier meer uitleg en tips over. 

Je zal waarschijnlijk zelfs aan je gezicht zien dat je zwanger bent. De hormonen zitten namelijk in je hele lichaam, niet alleen in je buik.

Tijdens de zwangerschap neemt bijvoorbeeld de hoeveelheid bloed en de doorbloeding van de huid enorm toe. Met positieve en negatieve gevolgen. 

Je natuurlijke shimmer: de zwangerschapsgloed

De schitterende straling van je huid, de glans zonder dat je er de highlightborstel overheen gehaald hebt, dat is nou de zwangerschapsgloed. Met name in het eerste trimester mag je daar van genieten, wat helaas niet voor iedereen geldt. Toch lijken ook de dames zonder zwangerschapsgloed een voordeel te hebben. De gloed wordt veroorzaakt door hormonen, dus heb je geen last van deze gloed heb je waarschijnlijk ook minder last van hoeveelheid hormonen en andere kwaaltjes. 

 

Groene concealer voor rode vlekjes

Door de goede doorbloeding van de huid en het simpele feit dat je lichaam meer bloed heeft dan normaal, kun je ook bloedvaten gaan zien waar je ze eerder niet zag. Voorkomen kun je ze niet en ze zullen ook niet altijd verdwijnen naar de zwangerschap, maar je kunt ze voorlopig wel camoufleren. Gebruik een groene concealer, deze camoufleert de rode kleur. 

 

Pigment smeren en camoufleren

Tijdens zwangerschap verandert de pigmentatie onder invloed van de hormonen progesteron en oestrogeen. Je zult merken dat je wellicht meer nieuwe sproetjes krijgt of andere pigmentvlekjes. Het enige wat je kunt doen is zo veel mogelijk de zon vermijden en hoge beschermingsfactor smeren. Na de zwangerschap en de borstvoeding zou je een crème met hydroquinon kunnen gebruiken om de pigmentvlekjes wat lichter te maken. 

 

Verzorging puistjes 

De extra hoge talgproductie zorgt niet alleen voor de zwangerschapsgloed maar kan ook tot puistjes leiden.  Het volgende kun je doen om puistjes te voorkomen of verminderen. 

  • Gebruik zachte gezichtsproducten
  • Scrub je huid niet als je last hebt van puistjes
  • Kies verzorgingsproducten die vitamine C, niacinamide of zoethoutwortel bevatten. 
  • Vermijd tijdens de zwangerschap verzorgingsproducten met vitamine A en of retinol. 

Zelf skincare maken?

Èèn ding is zeker zelf skincare maken van natuurlijke eetbare producten is veilig, leuk om te maken en heerlijk om te gebruiken 

Lippenscrub : Meng twee theelepels suiker met een theelepel honing, een theelepel amandelolie en mixen maar. 

Exfoliatie: Meng suiker met geprakte aardbeien en wat honing tot een dikke massa en scrub hiermee je gezicht. 

Make-up remover: Met kokosolie verwijder je heel gemakkelijk je make-up en wordt je huid ook nog verzorgd. 

 

Wimperextensions?

Wimperextensions het is helemaal hot, maar mag het tijdens je zwangerschap? Bekend is dat het meer kans op infectie kan geven, daarbij laten ze vaker los tijdens de zwangerschap.  Over de risico’s tijdens de zwangerschap is nog weinig bekend. 

 

Parfum?

En opeens.. is je favoriete geurtje verre van favoriet. Tijdens je zwangerschap ruik je anders, wat je eerst lekker vond ruiken, maakt je nu misselijk. Bovendien is je huid door de hormonen veranderd, waardoor sommige luchtjes ineens anders reageren op je huid. Parfum dat ftalaten bevat is niet goed voor de baby, in een goede parfum zit dit ingrediënt niet. 

 

Crèmes? 

In principe kun je tijden de zwangerschap alle gezichtscrèmes gebruiken. Milde crème is vaak het fijnst, omdat je nu een gevoelige huid kunt hebben. Kies bij voorkeur een hydraterende crème met factor. Door invloed van hormonen kan je huid snel droog aanvoelen. Door een crème met factor te kiezen voorkom je pigmentvlekken door de zon. 

 

Botox?

Even snel de filter zetten of nu maar even niet? Over de risico’s van botox tijdens de zwangerschap is weinig bekend om een duidelijk advies over te geven. In westerse landen geldt: als we de risico’s niet kunnen inschatten, volgt een negatief advies. Tijdens zwangerschap wordt door goede klinieken geen botox gezet. 

 

Nagellak & remover?

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat stoffen in nagellak mogelijk slecht kunnen zijn voor je baby. Er zijn talloze merken nagellak te koop die je veilig kunt gebruiken, vaak staat dit op de verpakking.  Let op de ingrediënten: tolueen, dibutylftalaat, kamfer, formaldehyde, trifenylfosfaat, ethyl tosylamide en lood. Gebruik tevens geen remover die aceton bevat, het is niet bewezen dat aceton schadelijk is maar er bestaat wel twijfel over. 

 

Meer uitleg hierover of tips over alle andere onderwerpen tijdens je zwangerschap kun je terug lezen in het oei ik groei het zwangerschaps handboek. 

 

Bedankt weer voor het lezen!

 

Liefs Joan 

 

bron: oei ik groei het zwangerschaps handboek 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.